Blog

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

Около 1,8 милиона души в света са заразени с вируса на СПИН. Всеки ден нови 5000 души се заразяват с ХИВ.  Днес, световният ден за борба със СПИН е повод да се замислите дали знаете достатъчно. Статистиката отчита над  2 810 диагностицирани със СПИН българи, над 1/3 от тях живеят в София. Прогнозите разкриват, че без превенция има вероятност този брой да нарасне с над 60 % до 2023 г.

Какво е СПИН?

СПИН или синдромът на придобитата имунна недостатъчност е заболяване на имунната система, причинено от човешкия имунодефицитен вирус – ХИВ . Този вирус не е високо инфекциозен и не може да живее дълго извън тялото. Единственият начин за заразяване е телесни течности от заразен индивид да попаднат в друг. Най-голяма концентрация на човешкия имунодефицитен вирус има в кръвта, семенната течност и вагиналните секрети при хора, които са носители на вируса. Човек, който е инфектиран с вируса  се нарича ХИВ-серопозитивен и остава носител до края на живота си. В редки случаи може да не се развие заболяването СПИН.

Как се развива ХИВ-инфекцията?

Когато ХИВ вируса навлезе в организма, той започва да се размножава с много бързи темпове. През първите 2-12 седмици от  заразяването половината от пациентите съобщават за наличието на необичайни симптоми –треска, подуване на лимфните възли, остри кожни раздразнения, мускулни и ставни болки. Продължаващата битка срещу ХИВ изтощава имунната система. След няколко години (при пациентите, които не приемат лечение за ХИВ) балансът между ХИВ и CD4 клетките се нарушава.  Когато броят на ХИВ клетките е по-голям от броят са CD4 клетките, които защитават  организма от нападатели, се появява висок  риск от развиване на инфекции. Ситуацията, в която броят на CD4 клетките падне под 200 е много опасна и трябва незабавно да се предприемат мерки. На този етап се появява риск от развитие на СПИН.

„Узнай своя статус“.

Тази година Световният ден за борба със СПИН ще се отбележи  под мотото „Узнай своя статус“.

ХИВ инфекцията не може да бъде разпозната. Заболяването се установява единствено с помощта на изследване за ХИВ. Той се прави в лаборатории в цялата страна.

ХИВ тестът се прави по следния начин: взима се кръвна проба и се изпраща на лабораторията за изследване. В лабораторни условия се проверява за наличие на антитела в тялото ви. Резултата от теста се получава след около една седмица.

Ние от #Медсестри – медицински сестри по домовете в гр. София предлагаме взимане кръвни изследвания на място от комфорта на Вашия дом. Осигуряваме дискретност и пълна конфиденциалност.!

14.09.2020 Статии
About Сестра Галя

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0879 360 417