Blog

Какво е важно да знаем при високо кръвно налягане

Какво е високо кръвно налягане и в какво се изразява

Високото кръвно налягане се изразява в повишен пренос на кръв от сърцето към кръвоносните съдове. Това е заболяване на сърдечно-съдовата система и може да провокира сърдечен удар. Статистиката показва, че един на трима българи страда от високо кръвно налягане (хипертония). Съществува заблуда, че това е проблем на по-възрастните хора. В последните години расте делът на младите хипертоници. За здравословен проблем може да се говори при трайно поддържане на над 140/90 мм живачен стълб (при възрастен човек).

Всеки пети българин сам измерва кръвното си налягане всеки ден. Ние медицинските служители знаем, че съществуват множество изисквания, които следва да бъдат изпълнени, за да се постигне правилно измерване на кръвното налягане и за да се избегнат потенциални грешки.

Необходими условия за правилно измерване на артериално налягане:

  • Кръвното налягане се измерва в седнало положение, с мишницата на нивото на сърцето. Ако е необходимо измерването да се направи в легнало положение, ръката трябва да лежи до тялото, на нивото на средата на гръдния кош.
  • Измерването се прави в спокойна обстановка и в състояние на покой. Важно е преди измерването да не  са консумирани алкохол и кафе, както е да не имало физическо натоварване.
  • Гърбът трябва да е подпрян, защото мускулното напрежение по време на измерването причинява временно повишаване на кръвното налягане.
  • Психологическата нагласа също може да доведе до лъжливо повишаване на стойностите.
  • Кръвното налягане се измерва при празен пикочен мехур. Ако това условие не е изпълнено се отчита по-високо кръвно налягане.

Съществува т.нар. „хипертония на бялата престилка”, което представлява измерено артериално налягане по-високо в лекарския кабинет ,отколкото измереното през останалата част от деня. За да се избегне лечение, без да е необходимо,  е важно измерването на артериалното налягане в домашни условия.

Когато състоянието на хипертония се превърне в хронично, е възможно да порази жизненоважни органи (мозъка, сърцето, бъбреците и очите).

Не забравяйте, че medsestri.com предлага услугата медицински сестри по домовете в София и винаги можем да се погрижим професионално за Вашето кръвно налягане!

Важно е да правим следните изследвания:

Изследванията са ключов фактор за профилактика, правилно лечение и избор на медикаменти при хипертония. Нужно е да се изследват нивото на кръвната захар, на холестерола и триглицеридите. Изследват се –  кръвта за ниво на калий, пикочна киселина, креатинин; както и урината за да даде информация за състоянието на бъбреците. Възможно е бъбречно заболяване да доведе до хипертония, или продължило с години високо кръвно налягане е в състояние да увреди бъбреците и да влоши тяхната функция. При влошена бъбречна функция се установяват белтъци в урината, повишен креатинин в кръвния серум, намалена гломерулна филтрация или т.нар. креатининов клирънс.

Кръвното наляга може да се повиши от много фактори – страх, стрес, натрупване на плаки и други. За предотвратяване на сериозни здравословни проблеми е изключително важно да се погрижим за себе си преди да се появят симптоми и неразположения.

Екипът на medsestri.com предлага измерване на кръвно налягане и взимане на кръв и урина в домашни условия, както и доставка до лаборатория по избор. Не отлагайте, погрижете се за здравето си още сега – потърсете нашата професионална помощ!

14.09.2020 Статии
About Сестра Галя

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0879 360 417